donderdag 23 mei 2013

NIET OVER HET WEER!


Toen we dit blog begonnen namen we ons voor om nooit - maar dan ook echt NOOIT - over het weer te gaan zeuren. En ook al zitten we vandaag voor de derde keer bij de camper tot onze enkels in de modder na de zoveelste stortbui, ons zal je niet over het weer horen klagen.

Russen nemen bezit van Rome

Langzaam maar zeker vult ons aantekenboekje zich met feiten en gebeurtenissen die het vermelden meer dan waard zijn. Voor dit blog is het altijd weer moeilijk kiezen. Wat moet je bijvoorbeeld melden over Rome, waar we vier dagen verbleven? Dat het een grote en drukke stad vol historie is, weet iedereen. Dat het bij de Trevifontein dringen is om dat ene mooie fotootje te maken en je muntje in het water te gooien, is ook bekend. Maar dat de hele stad werkelijk overspoeld wordt door Russen, die als toerist de meest onbeschaafde en onbeschaamde individuen ter wereld lijken, was ook voor ons een verrassing. Meer nog dan de Chinezen en Japanners, die keurig bij elkaar blijven tijdens het maken van hun foto's, vallen ze op door hun volkomen gebrek aan wat wij sociaal gedrag noemen. Als er iemand jou hard opzij zet, of dwars door je beeld loopt tijdens het maken van die ene prachtige foto, als er een groepje bij de bushalte als eerste instapt, terwijl er een hele rij stond te wachten... tien tegen een dat het Russen zijn.

Parapluutje kopen?

OK we klagen niet verder over de Russen en ook niet over het weer, ook al is dat al zes weken lang volkomen van slag, jawel, ook hier in Italië. In plaats daarvan willen we iets positiefs vertellen: over de veiligheid in Italië. We zijn  nu zes weken onderweg en we hebben nog geen moment het gevoel gehad dat het hier in Italië gevaarlijker is dan in andere Europese landen. Integendeel. Zelfs in Rome voelden we ons volkomen op ons gemak. Natuurlijk moet je van jezelf geen makkelijk doelwit maken voor zakkenrollers en zo. Maar de momenten dat wij het gevoel hadden dat we echt moesten oppassen, waren zeer schaars. Meer vermakelijk eigenlijk. Zoals het moment dat we vanaf treinstation Flaminio in Rome de straat opliepen en er net een bui losbarste (...). Gelukkig stonden er groepjes jongens klaar met parapluutjes aan hun arm. Wij wilden er wel een die automatisch uitklapte, onderhandelden dapper over de prijs en kochten er een in de mooiste kleur. Toen we wat verder waren en de paraplu uitgepakt hadden bleek dat we een heel ander, goedkoop barrel hadden gekregen, die niet automatisch uitklapte. We keken elkaar aan en barsten in lachen uit. Beetgenomen!

De Dom van Orvieto

De mooiste kerk?

We zijn nu zes weken onderweg en hebben intussen zo'n tachtig kerken en kapelletjes bezocht. Want hoe je het ook wendt of keert, de meeste kunstschatten uit de middeleeuwen en de Renaissance zijn daar te vinden. En passant maken we een ranglijst van de mooiste kerken en kerkjes die we bezochten. Een heel persoonlijke ranglijst natuurlijk, want de ene kerk vind je mooi van buiten en saai van binnen en een ander is schitterend maar te overdadig. En soms is het alleen de sfeer in een klein kapelletje met niets anders dan kale muren die een onuitwisbare indruk op je maakt. Hoe dan ook: onze ranglijst wordt tot nu toe aangevoerd door de Benedenkerk van St. Franciscus in Assisi, op de voet gevolgd door de Dom van Orvieto. En gisteren zagen we nog de Dom en de Baptiseria in Florence. We discussiëren er nog over waar deze in onze ranglijst terechtkomen. En verder praten we natuurlijk over een heleboel andere onderwerpen, maar vooral over... het weer!
N.B. Kijk ook op onze Facebookpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten