Oude vrienden in Berlijn
Eindelijk zijn we begonnen aan onze reis door Duitsland, met als hoofddoel Berlijn. Het heeft even geduurd, want in de afgelopen maanden hebben we ons huis in de Achterhoek gevonden en gekocht. Dat betekent dat we eerst van alles moesten regelen voordat we weer op reis konden voor een volgende reisgids. Maar het betekent ook dat we veel meer dan ooit letten op huizen en hoe mensen wonen. Zo wordt een reis door Duitsland een heel nieuwe ontdekkingstocht, vooral wanneer we door voormalig Oost-Duitsland, de DDR, rijden.
In de Achterhoek zagen we vaak van die plattelandsdorpen die heel idyllisch lijken, maar voor een buitenstaander toch moeilijk te doorgronden zijn. Hier in Duitsland zien we dorpen die er van buiten heel vrolijk uitzien - in lichte kleuren geschilderde huizen met felrode daken, maar waar de mensen een beetje terughoudend zijn, zeg maar rustig wat achterdochtig naar ons kijken. Maar wanneer je de moeite doet om ze aan te spreken, ontdooien ze heel snel. Veel verschil lijkt er niet tussen het Oostduitse platteland en de Achterhoek. Of wel? In de grotere plaatsen zien we nog veel oude DDR-woonkazernes, zelfs na 23 jaar! De meeste zijn weliswaar van frisse kleurtjes voorzien, maar toch... We zien hier veel sombere gezichten, ouderen die slecht lopen en armoedig gekleed zijn. Ze zijn duidelijk getekend door vele vreugdeloze jaren. Of zouden ze nog steeds vinden dat ze in de DDR-jaren veel gelukkiger waren? We gaan het ze nog vragen!
Deze reis zal vooral in het teken staan van de diepgewortelde cultuur in dit deel van Duitsland. Hier ligt de bakermat van de Duitse muziek, literatuur en religie. Bach, Goethe en Luther. Je kunt hier niet om ze heen. Gaan we ook niet proberen.
Trouwens, we maken de route niet alleen. In Eisenach, de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach, trokken we samen op met onze oude vrienden van de ANWB, Thijs en Marijke Tuurenhout. Vanuit Eisenach gaan zij rechtsom en wij linksom naar Berlijn. Komende week ontmoeten we elkaar weer in Potsdam en gaan we er samen een paar gezellige én productieve dagen van maken in Berlijn. Zo wordt deze route naar Berlijn een echte vriendenroute.
23 september 2012
Berlijn: zwaarmoedig en swingend
De twee routes naar Duitslands hoofdstad hebben we afgerond. Thijs en Marijke zijn vanuit Eisenach via Weimar, Naumburg en Wittenberg gereden. En ze zijn er inderdaad Bach, Goethe (en ook Schiller) en vooral Luther tegengekomen. Wij zelf hebben meer de natuur opgezocht en reden via de Nationale Parken Hainich en Harz naar Berlijn. We stonden op mooie plekken en maakten een paar bijzondere trips. Maar alles wordt toch overheerst door het gevoel dat we nu in een wereldstad zitten waar de geschiedenis heeft huisgehouden als nergens anders in Europa. De stad doet er alles aan om haar eigen burgers én de bezoekers te laten zien wat er fout is gegaan vóór, in en na de Tweede Wereldoorlog. Ze winden er geen doekjes om. Het nieuwe expositieterrein met het museum 'Topographie des Terrors' biedt een zeer indringend inzicht in de personen, de ideeën en de achtergronden die hebben geleid tot de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Samen met het Holocaustmuseum is het een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Berlijn. We werden er niet vrolijker van, maar waren het meteen over één ding eens: iedereen moet deze plekken bezoeken, vooral diegenen die achter schreeuwlelijken als Wilders en z'n kliek aanlopen. Hopelijk begrijpen ze dan wat haat zaaien kan aanrichten.
De aanloop naar WOII wordt op een 200 meter lang restant van de Berlijnse muur tentoon gesteld. Gruwelijk en indrukwekkend! |
OK, er zijn ook nog heel veel vrolijker zaken te melden, want Berlijn is een bruisende stad, met een schitterende nieuwe en soms indrukwekkende oude architectuur. De stad swingt overal; rond de Brandenburger Tor, voor de oude en de nieuwe Rijksdaggebouwen, op en rond Alexanderplatz en in de trendy woonwijk Prenzlauer Berg. Het is een heerlijke stad om dagenlang doorheen te zwerven. Lopend, of met Strassenbahn en U-Bahn; etend op een terras of van een Bretzel- of worstenkarretje; Genietend van straatartiesten en van spectaculaire musea.
We gaan al bijna terug naar huis, maar weten één ding zeker: hier komen we nog vaak terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten