zondag 28 april 2013

Nieuwe routes in Italië


Allereerst aan de vaste volgers van dit blog: excuses voor onze lange afwezigheid. Door onze verbouwing en verhuizing hebben we een maand op vier niets van ons laten horen. Nu we weer eens onderweg zijn voor een serie nieuwe gidsen, willen we de draad weer oppakken. Begin april hebben we de sleutel van ons nieuwe huis aan familie overgedragen, die van onze nieuwe prachtige omgeving gaan genieten in de tijd dat wij door Italië rondtrekken.
Kijk intussen ook op onze Facebook pagina , want daar plaatsen we geregeld nieuwe foto's en leuke weetjes.

RAMMELEND OVER ITALIAANSE WEGEN

Na twee weken in Italië hebben we één klacht: wat zijn de wegen vreselijk slecht! Na elke rijdag of -dagdeel - ligt de documentatie in ons bovenvak helemaal door elkaar. Hoe netjes we de stapels folders en gidsen ook rangschikken, ze hotseknotsen alle kanten op als we weer eens van een stukje glad wegdek op een mozaiek van teerbulten en kuilen terechtkomen en net niet op tijd de rem hebben weten te vinden. De Italianen zullen wel helemaal gek van ons worden, want op de slechte stukken is 40 kilometer per uur het maximum haalbare, vooral als we tientallen bochten en haarspelden door moeten. En juist op die stukken is het op z'n ergst.

Middeleeuws straatje in Gubbio

Maar verder:


Wat een schitterend land is Italië toch. We zijn nu in Umbrië en dat is opnieuw een openbaring. Landschappelijk is het volop genieten, maar het mooist zijn toch die stadjes die zich overal bovenop heuvels hebben geplant en tegen de hellingen aangevleid liggen. Gisteren waren we in Gubbio. In de historische stadskern staan eeuwenoude huizen, gebouwd van grote stenen en met deuren als toegangspoorten. De kleur van de steen is overal van hetzelfde soort grijs/roze en de daken zijn donker roodbruin. Als je de stad vanuit de verte ziet liggen heeft het één egale kleur die het meest op terracotta lijkt. In de straten zelf bewoog zich een bonte stoet Italianen voort met het nodige gezellige gettetter. Want de afgelopen dagen was het feest in het hele land: Bevrijdingsdag op donderdag en aansluitend een lang weekend vakantie tot en met 1 mei. Dus overal een drukte van belang. Maar een gezellige drukte, want je kunt zeggen wat je wilt over Italianen, maar vervelend zijn ze absoluut niet.
Kortom, we hebben het hier prima naar onze zin en en zelfs het weer begint aardig mee te werken. Nog even en we lopen in onze zomerkleren door Assisi en Perugia. Dus waarom zouden we klagen?
Palazzio dei Consoli op het Piazza Grande in Gubbio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten