zaterdag 14 juli 2012

Niks sentimental journey! Maar wel een mooie Route Napoleon.

Sinds een week zijn we weer thuis. Hoog en droog. Nou ja, dat laatste wil hier niet helemaal lukken, dus voordat ik ga zeuren over de Côte d'Azur wil ik wel even aanstippen dat ik te doen heb met al die gezinnen die nu in de stromende regen kamperen in een tent of vouwwagen. Wij hebben vroeger ook wel van die dagen gehad dat we bijna een weekvoorraad drinkwater konden aanleggen als we onze waterzak buitren de tent neerzetten en er weer eens zo'n wolkbreuk met bijpassend onweer overtrok. Ja, ook in Zuid-Frankrijk is dat ons overkomen. Een gierende regenbui die over de baai van Saint-Tropez kwam aanzetten en alles in een paar minuten blank zette. Maar een paar uur later was het weer droog en warm, dus wie maalde daarom? Het hoorde bij de romantiek van een kampeervakantie aan de Franse Zuidkust.

Als ik nu mijn eerste deel van dit blog over Zuid-Frankrijk teruglees, moet ik toegeven dat ik me wel heel erg heb laten leiden door die romantische herinneringen, die voor een deel zelfs zo'n 40 jaar teruggaan. Onze ervaringen nu: de Côte d'Azur is overal zo volgebouwd en druk dat het vaak geen lolletje is om er rond te rijden. Zeker niet in een camper. Slechte, smalle wegen, voortdurend rotondes, hoge drempels enm de al eerder gesignaleerde parkeerplaatsen met hoogtebeperkingen.
Daar staat wel tegenover dat een stad als Nice zeer de moeite waard is om uitgebreid te verkennen, dat de musea van grote klasse zijn en dat overal langs de kust plekken zijn die je even de adem doen benemen. Bovendien is er in de hele streek een voortreffelijk systeem van openbaar vervoer. Voor 1 Euro stap je op elke bus, overal naar toe, en je kunt voor dat geld ook nog binnen 75 minuten overstappen op een volgende en zonodig op een daaropvolgende bus. Het kost wat meer tijd, maar uiteindelijk is het ideaal om, met achterlating van de camper op een goede camper/kampeerplaats , de mooiste plekken van de Côte d'Azur te verkennen. Maar die romantiek van vroeger vonden we met de camper langs de kust niet terug. Voor ons is dat een reden om af te zien van de productie van de aangekondigde gids.

De mooiste straatjes van Frankrijk: Saint-Paul-de-Vence

Blijft over: een schitterende reis vanaf Grenoble tot Grasse (en Saint-Paul-de-Vence) over de Route Napoleon (en terug via Aix-en-Provence over de D1075 en N75). We vonden genoeg leuke plekken om tussenstops te maken en om naar de historie achter de Napoleonroute te zoeken. Over een paar weken (zo omstreeks begin augustus) hopen we een nieuw routeboekje te hebben, dat we op een andere wijze denken aan te bieden.
Interesse? Hou dan de website www.camperroutes.nl in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten