donderdag 2 februari 2012

REIS DOOR HET BINNENLAND VAN SPANJE - 2

Hoezo op weg naar een warme winter?
Vorige week waren de temperaturen rond Madrid nog tussen 8 en 16 graden. Niemand dacht hier aan een elfstedentocht. Intussen gonst het op de Spaanse televisie van de speculaties over de tocht der tochten. Nee niet op stieren van Pamplona naar Sevilla, maar op sneeuwschoenen door de Sierra de Guadarrama, het schitterende berg- en natuurgebied ten noordwesten van Madrid. De rayonhoofden zijn al bij elkaar gekomen. Vannacht daalt de temperatuur naar -9 en morgen overdag verwacht Madrid +2, maar met een felle wind uit de bergen rondom en sneeuwstormen. Dan daalt de gevoelstemperatuur tot -20.
Vanmorgen merkten we de eerste effecten al: onze afvalwatertank zat behoorlijk vol en de afsluiter was natuurlijk stijf bevroren. Het kwik was volkomen onverwacht tot -4 gedaald. Dus de föhn erbij (gelukkig heeft Loes altijd een föhn in haar bagage...) om de zaak te ontdooien. Na een kwartier op de knieën naast de camper ontstond er een dun straaltje, dat gaandeweg wat dikker werd, tot we na vijf teiltjes de afvalwatertank leeg hadden. Vannacht wordt -9 voorspeld. Dus hebben we de afvalwatertank maar open laten staan en zetten we de afwas in hetzelfde teiltje. Morgenochtend wassen we gewoon af in het afwashok van onze superdeluxe natuurlijke camping op 80 km van Madrid, met uitzicht op de besneeuwde bergen van Guadarrama. Per ongeluk heb ik twee kopjes onder de kraan afgespoeld, dus morgenochtend hangt er ongetwijfeld een pracht van een ijspegel aan de afvoerpijp van de vuilwatertank.
Intussen maken we ons een beetje zorgen om de snelheid waarmee we onze gasflessen opstoken. Bijvullen kan niet in Spanje. Dus wordt het straks nog een extra ruilfles kopen ergens op een adresje dat we van de NKC-site hopen te plukken. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Voorlopig verheugen we ons op het vooruitzicht om straks in Andalusië bij zo'n 20 graden te kijken naar de Elfstedentocht in Nederland.

1 opmerking:

  1. Nou hoeven wij in ieder geval niet jaloers te zijn dat jullie lekker in de warmte zitten. Hier ligt natuurlijk alles weer plat door de sneeuw, nu al 800 km file (15.30 uur). Dat zal bij jullie wel meevallen hoop ik. Succes met alle vorstproblemen en ik hoop dat jullie nog gas kunnen vinden.

    Groetjes Nicolette

    BeantwoordenVerwijderen